تاریخچه این روز مهم جهانی به فعالیت سیاسی سه خواهر میرابال علیه دیکتاتوری جمهوری دومینیکن و مخالفت با دیکتاتور وقت رافائل تروخیو بر میگردد.
این سه خواهر پس از تجاوز و شکنجه به دست جانیان این حکومت به شیوه فجیعی به قتل رسیدند.
هرچند حکومت میخواست قتل آنها را یک حادثه رانندگی جلوه دهد ، اما به سرعت نوع تجاوز و قتل آنها ، باعث رسوایی آشکار حکومت شد و خواهران میرابل به عنوان سمبل “مبارزه در راه آزادی” با لقب “پروانههای فراموش نشدنی” مشهور شدند.
شکنجهها و خشونتهای انجام شده بر روی سه خواهر و نقشی که آنها در مبارزه علیه دیکتاتوری حکومت تراخیلو ایفا کرده بودند ، سبب شد در اولین گردهمآیی سازمانهای زنان آمریکای لاتین و جزایر دریای کارائیب در بوگوتای کلمبیا، در سال ۱۹۸۱ ، زنان ، روز ۲۵ نوامبر را به عنوان “روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان” اعلام کنند.
شورای عمومی سازمان ملل متحد در ۱۷ اکتبر ۱۹۹۹ نامگذاری این روز را به عنوان روزی جهانی تصویب کند.
در آبان ماه ۱۳۹۲ اعلام شد که جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو تازه کمیته اجرایی تدوین قوانین و مقررات مقابله با خشونت علیه زنان در سازمان ملل متحد پذیرفته شد.
ایران در شرایطی به عضویت این کمیته اجرایی درآمد که جزء کشورهایی به شمار میرود که نابرابرترین و تبعیضآمیزترین قوانین علیه زنان دارد.
این در حالی است که سازمان ملل متحد در بیانیه خود به مناسب روز جهانی منع خشونت علیه زنان ، بار دیگر تاکید کرد که نابرابری قانونی یکی از اصلیترین دلایل اعمال خشونت علیه زنان در سراسر جهان است.
نابرابریهای قانونی علیه زنان در قوانین جزایی ، قانون مدنی و خانواده همچنان ادامه دارد وعلیرغم سالها تلاشهای فعالان جنبش زنان این گره کور رفع تبعیض از زنان همچنان باقیمانده است