اؤیرنجی: مدیر مرکز تحقیقات جمعیت و مهاجرت دانشگاه «یوزونجیییل» وان با اشاره به مسیر دشوار مهاجران غیرقانونی برای مهاجرت تاکید کرد که ایران مستقیم و غیرمستقیم این افراد را به سمت ترکیه راهنمایی میکند.
پروفسور اورحان دنیز، مدیر مرکز تحقیقات جمعیت و مهاجرت دانشگاه «یوزونجیییل» وان ترکیه در زمینه مسیر مهاجرت مهاجران غیرقانونی از کشورهای پاکستان و افغانستان از طریق ایران به ترکیه گفت: «ایران هم اکنون سیاست عدم پذیرش مهاجر را در پیش گرفته است. در این راستا برای کاهش فشار اجتماعی و اقتصادی ناشی از این افراد، آنها را به طور مستقیم و غیر مستقیم به سمت مرز ترکیه سوق میدهند».
مدیر مرکز تحقیقات جمعیت و مهاجرت دانشگاه وان با اشاره به اینکه برخی از این مهاجران از طریق وسایل نقلیه به مرز انتقال داده میشوند، تصریح کرد: «مهاجران غیرقانونی از آن جا نیز پیاده برای عبور به سمت ترکیه تلاش میکنند. ایران در این زمینه از حقوق ترکیه چشمپوشی کرده و گاها برای راندن این افراد دست به اقدامات خشونتآمیز میزند».
وی با بیان اینکه نیروهای امنیتی از مسیرهای قاچاقچیان برای عبور به ترکیه مطلع هستند، گفت: «آنها را عمدا به سمت ترکیه میرانند. این افراد بیشتر در شهرهای مشهد، تبریز و تهران به سر میبرند و سپس از طریق درههای عمیق در مرز شهرستانهای چالدران، اوز آاپ و سارای استان وان وارد ترکیه میشوند».
این استاد دانشگاه همچنین اظهارداشت: این افراد طی ۲۵ الی ۳۵ روز از افغانستان به وان میرسند.
عبدالله رسولی، یکی از این مهاجران غیرقانونی افغانستانی که در وان دستگیر شده است، در این زمینه گفت: «از افغانستان به مرز نیمروز آمده و سپس توسط قاچاقچیان به پاکستان برده شدیم. در آنجا با مشکلی مواجه نشدیم تنها هرینهای که اعلام شده بود را پرداخت کردیم. سپس به ایران وارد شده و پس از مدتی با خشونت و شکنجه مواجه شدیم. تمامی پول و تلفن همراه ما حتی لباسهایمان را گرفته و به ما مرز ترکیه را نشان دادند».
او ادامه داد: «سربازان ایرانی ما را تا مرز آورده و در مرز پس از اعمال خشونت و ترساندن به ما گفتند که این جا ترکیه است، در آنجا از شما بهتر مراقبت خواهند کرد».
صالح رحیمی مهاجر غیرقانونی افغان دیگر نیز در اظهاراتی مشابه با رسولی گفت: «نظامیان ایرانی به ما ترفندها و راهکار عبور از سیمهای خاردار مرزی را نشان دادند. سپس به ما گفتند که از این جا عبور کنید و برای ما ایجاد مزاحمت نکنید».
عبدالله بیاضزاده که حدود ۲ هزار دلار به قاچاقچیان در این زمینه پول داده است، نیز گفت: «تشنه و گرسنه ۴۰ روز در مسیر رسیدن به ترکیه سپری کردیم. هدف ما پس از مدتی کار کردن و سپس بازگشتن به کشورم است. بسیاری از دوستانمان در مسیر مصدوم شدند. برخی را گرگ برخی را نظامیان ایرانی مجروح کردند».